JuhaMalmi

Työtön voi tienata jopa yli 1600 €/kk menettämättä päivärahoja!

  • Työtön voi tienata jopa yli 1600 €/kk menettämättä päivärahoja!

Suomessa poliittiset päättäjät etsivät vimmalla keinoja parantaa työllisyyttä. Kannustinloukkuja on pyritty purkamaan, jotta työn vastaanottaminen olisi aina kannattavaa. Tämä on erittäin järkevää politiikkaa, jotta Suomi saavuttaa nykyistä korkeamman työllisyysasteen ja hyvinvointipalvelut pystytään turvaamaan.

 

Julkisuudessa on ollut paljon puhetta työttömyysturvaa saavan mahdollisuudesta ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että tämä vaikuttaa työmarkkinatuen tai peruspäivärahan määrään, joka on tällä hetkellä 696,60 euroa/kk. Nettona 557 euroa.


Mutta onko yleisessä tiedossa, että nämä perusturvan saajat voivat ansaita jopa 1660 euroa ennen kuin työttömyysturva lakkaa? Jos ansaitset osa-aikaisessa työssä esimerkiksi 1200 euroa/kk, niin saat siitä huolimatta vielä 246,60 euroa soviteltua päivärahaa. 


Hieman riippuen verotuksesta tämä merkitsee, että jos bruttotulosi työttömyysturvan aikana ovat 1200 euroa/kk, niin saat käteesi ansiotuloistasi noin 1050 euroa ja sen päälle työttömyysturvaa bruttona 246,60 ja nettona 197 euroa/kk. Yhteensä tulosi olisivat siis nettona noin 1250 euroa.


Edellytyksenä sovitellun päivärahan saamiselle on se, että työaika saa olla enintään 80 % alalla sovellettavasta kokoaikatyön ajasta. Tämä tarkoittaa käytännössä noin 128 tuntia. Edellytys on myös se, että tällaisia osa-aikatyöpaikkoja on saatavilla.


Suomessa on tällä hetkellä yli 200 000 työtöntä ihmistä, joille maksetaan työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa. Se on todella iso määrä. On hyvä, että etsitään keinoja työllistää työttömiä, mutta ensin kannattaisi varmaan laajentaa työttömien tietoutta tästä asiasta.

Tällä tavalla voitaisiin saada tuhansia ihmisiä takaisin työelämän polulle. Pelkästään tiedolla.
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Tuntuisi että kyllä työttömän kannattaisi kohentaa omaa talouttaan työnteolla, mutta laskeeko työtön heti, että menettää muita etuja kuten asuntotukia jne...

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Uskoisin että monet työttömät menisivät mielellään töihin, jos vaan sellainen työpaikka järjestyisi. Siitä voisi mielellään saada ihan kirjapalkkaa ja muutkin työehdot kunnossa.

PS Sinisten varakansanedustaja, hihiii. Luulis että nyt olis tilaa ihan oikeaksikin. ttu, mä repesin omalle vitsikkyydelleni.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mainitsemasi bruttotulo 1200€/kk pitää tienata alle 2 viikon aikana. Muuten katkeaa työttömyysturva kokonaan ja se on haettava uudestaan. Eli pitää löytää sellainen työnantaja, joka tarjoaa tohon hintaan alle 2 viikkoa töitä kuukaudessa ja joka kuukausi. Siis haluaa perehdyttää näillä ehdoilla osa-aikaiseen työhön.

En tiedä oliko tämä kirjoittajalla tiedossa, voi hillittä työnantajien intoa palkkaamiseen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ai niin, tässä paloi eräältä omaiseltani päivärahat, kun on tehnyt keikkatyötä alle 2 viikkoa kuukaudessa. Nyt tarkistellaan miten työkkäri on laskenut nämä.

Ihan yksinkertainen juttu tämä ei todellakaan ole.

Toi 1600€/kk kuulostaa epärealistiselta.

Unohditko tahallaan ton 2 vko säännön?

Jutussa ei ole mitään tietolähteitä, joista voisi kirjoittajan numeroväitteet tarkistaa.

Onkohan joku laskuvirhe jutussa?
"...perusturvan saajat voivat ansaita jopa 1660 euroa ennen kuin työttömyysturva lakkaa? Jos ansaitset osa-aikaisessa työssä esimerkiksi 1200 euroa/kk, niin saat siitä huolimatta vielä 246,60 euroa."

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Olisiko lähde tämä:

https://www.kela.fi/soviteltu-tyottomyysetuus

Kaksi poimintaa:

Soviteltua työttömyysetuutta maksetaan, jos
- saat tuloa osa-aikatyöstä ja työaika, jonka perusteella palkka maksetaan, on enintään 80 prosenttia alalla sovellettavasta kokoaikatyön ajasta

- Työttömyysetuutta laskettaessa otetaan huomioon kaikki ansiotulosi, jotka ylittävät 300 euron suojaosan. Tämän verran voit siis tienata bruttona eli ennen veroja kuukaudessa ilman, että ansiot vähentävät työttömyysetuuden määrää. Suojaosa on 300 euroa kuukauden sovittelujakson aikana ja 279 euroa, jos sovittelujakso on 4 viikkoa.

Perussääntö on, että jokainen suojaosan ylittävä palkkaeuro vähentää työttömyysetuutta 50 senttiä. Mukaan lasketaan rahapalkka, palkkiot, verolliset kulukorvaukset, luontoisedut jne.

Käyttäjän JuhaMalmi kuva
Juha Malmi Kansanedustaja... Vastaus kommenttiin #5

Kyllä Birgitta. Tuo on tietolähde + ne kymmenen puhelua jotka soitin Kelaan asian varmistaakseni.

Käyttäjän JuhaMalmi kuva

Jorma Nordlin. Mikä intressi minulla olisi tahallaan unohtaa jotain? Tahallaan johtaa harhaan? En ymmärrä tuota ulostuloasi. Hienoa, että toit tuon asian esiin. Mitä tulee tuohon summaan 1660, niin sen olen itse laskenut ja tarkastanut Kelan asiantuntijalta. Jos tulo 1661, niin päiväraha 1 €. Jos tulo 1200, niin päiväraha 246,60 - verot. Jos 900, niin 396,69 - verot. Voit ihan itse laskea ja tarkistaa.

Käyttäjän JuhaMalmi kuva

Olen tätä asiaa pyrkinyt selvittämään niin pitkälle kuin etänä voi. Sinun mainitsemaasi seikkaa (2 viikon aikana) ei ole maininnut yksikään henkilö, joita oli useita joilta asiaa selvittelin. Todella käsittämätöntä jos noin on. En löytänyt tästä asiasta mainintaa edes Kelan nettisivuilta.

Toimituksen poiminnat