JuhaMalmi

Omaishoidon palkkiota on korotettava vähintään 100 € / kk

  • Juha Malmi, varakansanedustaja, eduskuntavaaliehdokas
    Juha Malmi, varakansanedustaja, eduskuntavaaliehdokas

Omaishoidon merkitys tulee korostumaan entisestään väestön ikääntyessä. Viiden vuoden kuluttua vuonna 2024 Suomessa on arviolta 40 % enemmän yli 75-vuotiaita kuin nyt. Valtaosa sekä omaishoidettavista että omaishoitajista ovat ikäihmisiä.

Suomessa on tällä hetkellä 44 000 sopimusomaishoitajaa, jotka saavat erittäin tiukoin kriteerein säännösteltyä ja kunnan määrärahojen riittävyydestä riippuvaista omaishoidonpalkkiota. 
 

Sopimusomaishoitajien eli omaishoidonpalkkiota saavien määrä kaikista omaishoitajista on todella pieni. Vain 13 % omaishoitajista saa tätä tukea. Omaishoitajia katsotaan olevan kaikkiaan 350.000.

Omaishoitajien erittäin raskaan ja vastuullisen hoitotyön ansiosta yhteiskunta ja kunnat säästävät hoitokuluissa Kela:n laskelmien mukaan lähes 1000 miljoonaa euroa vuodessa. Se on 20.000 € per sopimusomaishoitaja. 
 

Vantaan säästöt ovat Kelan laskelman mukaisesti 16 miljoonaa euroa vuodessa. Siis pelkästään sopimusomaishoitajien tuomat säästöt. Siihen tulee lisätä monien muiden omaishoidon työtä tekevien tuomat säästöt.
 

Vantaalla omaishoidon palkkion saajia on noin 800 ja tämän verotettavan tuen määrä on keskimäärin 500 €/kk. Mitä tuen saanti edellyttää? 

Sitä, että omaishoitaja on ”yhtäjaksoisesti tai vähäisin keskeytyksin sidottu hoitoon ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin.” Siis ihan kokopäivätyötä. 3 €/tunti – verot. Lisäksi tuen hakijaa odottaa massiivinen byrokratia, tiukat kriteerit ja niiden täyttymisen jatkuva seuranta.

Olen jo kolmatta kautta Vantaan valtuustossa, mutta yhä täytyy ihmetellä sitä, miten vaikea on saada läpi pieniä, mutta yksiselitteisesti hyödyllisiä investointeja esimerkiksi omaishoidontukeen verrattuna miljoonaluokan rakennusinvestointeihin, joista ei ole usein esitetty edes minkäänlaisia tuottolaskelmia. 
 

Olen iloinen, että sain järjestettyä valtuustoaloitteeni pohjalta ja kolmen vuoden taistelun jälkeen vuonna 2016 vantaalaisille omaishoitajille ilmaisen pääsyn uimahalleille ja kuntosaleille. Tämä käytäntö on laajennettava tulevan eduskunnan toimesta koko Suomeen, mutta se ei riitä.
 

Tulevan hallituksen on otettava omaishoidontuen 100 euron korotus hallitusohjelmaan. Näin varmistamme, että meillä on jatkossakin tätä arvokasta työtä tekeviä ihmisiä. Lisäksi tuen saannin moninaiset kuntakohtaiset kriteerit on harmonisoitava ja määrärahasidonnaisuus poistettava. 

 

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Vantaan Sanomissa 26-27.1.2019

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat