JuhaMalmi

Demarivaltuutettu on valmis nostamaan Vantaan veroprosentiksi 20,50

  • Demarivaltuutettu on valmis nostamaan Vantaan veroprosentiksi 20,50

Vantaan kaupunginvaltuustossa käytiin maanantaina 28.1.2019 vilkas keskustelu joukkoliikenteestä. Tässä yhteydessä valtapuolue demareiden edustaja Kimmo Kiljunen ilmoitti kannattavansa ilmaista joukkoliikennettä veroprosentin korotuksen hinnalla. Toki tulevilla vaaleilla saattoi olla oma vaikutuksensa tällaiseen ulostuloon.

Vaalit tai ei. Olin ällistynyt.

Itse esitin runsas vuosi sitten budjettineuvotteluissa ilmaislippuja eläkeläisille ajalle 9.00-15.00, mutta silloin en saanut asialle kannatusta. Se ei sureta, koska nyt HSL toteuttaa tämän esitykseni, tosin vain osittain eli 50 % alennuksella ja vain yli 70-vuotiaille. No parempi kuin ei mitään. Mutta takaisin valtuuston kokoukseen.

Valtuusto innostui kovasti keskustelemaan tästä vallankumouksellisesta ilmaisesta joukkoliikenteestä. Onhan se jo toteutettu Tallinnassa, miksi ei Vantaalla tai jopa koko pääkaupunkiseudulla? Olin korkeassa  kuumeessa, joten en ollut kovin innokas osallistumaan keskusteluun, mutta kaivoin kuitenkin jostain hinta-arvion tälle esitykselle. 

Sain hintalapuksi vähintään yhden veroäyrin ja ilmoitin sen mukaan keskusteluun. Ei se juuri menohaluja hillinnyt. Onhan vasemmistosta esitetty ilmaista opiskelua, ilmaista varhaiskasvatusta ja ilmaista terveydenhoitoa. Ilmaista sitä ja ilmaista tätä. Mutta kun EI OLE mitään ilmaista! Kaikki maksaa ja veronmaksaja maksaa. 

No arvioni oli alimitoitettu. Tarkistin sen tänään. 

Ilmainen joukkoliikenne maksaisi vantaalaisille veronmaksajille noin 61 miljoonaa euroa eli kunnallisveroprosentti olisi nostettava nykyisestä 19,00 äyristä 20,50 äyriin eli kunnallisveroaste nousisi keskimäärin 8 prosenttia eli 400 € per /vuosi/veronmaksaja.

Ei sitten ihan ilmaista olekaan. Ja koska Vantaa on lähes 1000 miljoonaa euroa velkaa ja lisää otetaan, niin veronkorotus tai lisälaina olisivat ainoat keinot rahoittaa tämä ilmainen projekti.

No mitä saavutettaisiin? Päästövähennyksiä? Olennaista siirtymistä autoista busseihin? Laskelmat kiitos.

Itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että joukkoliikennettä tulee kehittää yhteyksiä ja linjavuoroja parantamalla, mutta yritetään ihan oikeasti ymmärtää, että kaikella on hintansa, myös ennen vaaleja.

 


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat