JuhaMalmi

Ulkomaalaisten seksuaalirikollisuus on moninkertaista verrattuna kantaväestöön

  • Juha Malmi, varakansanedustaja, eduskuntavaaliehdokas
    Juha Malmi, varakansanedustaja, eduskuntavaaliehdokas

Ulkomaalaisten Suomessa lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat järkyttäneet koko Suomea. Ulkomaalaisten osuutta seksuaalirikoksissa ja muissa rikoksissa on käsitelty tilastojen valossa paljon. Viimeksi HS uutisoi tilastoja 14.1.2019. Lähteenä oli poliisin tulostietojärjestelmä PolStat.

Näiden tietojen mukaan ulkomaalaisten osuus seksuaalirikoksista epäillyistä oli lähes 24 % vuonna 2017. Samassa artikkelissa todettiin myös, että seksuaalirikoksista epäillyistä yli 75 % oli Suomen kansalaisia. 

Myös muissa medioissa korostetaan sitä, että valtaosa näistä rikoksista on kantasuomalaisten tekemiä. Tämä on totta, mutta antaa tilanteesta aika lailla harhaanjohtavan kuvan. Näissä prosenttiluvuissa ei huomioida sitä, että ulkomaalaisten osuus väestöstä on vain 4,9 %.

Oikea tapa suhteuttaa rikosmäärät on verrata niitä tietyn kansallisuuden asukasmäärään. Siis mitata suhteellista osuutta. Tosiasia on se, että Suomessa asuu 385.000 ulkomaalaistaustaista ja 5.115.000 suomalaistaustaista henkilöä. Ulkomaalaistaustaisten osuus on siis 6,6 %, suomalaisten 93,4 %.

Tilastokeskukselta löytyy vertailu, joka vastaa nimenomaan kysymykseen: Kuinka moni tietyn maan vakituisesti Suomessa asuva kansalainen on tehnyt kyseisen rikoksen per 10000 kyseisen maan Suomessa asuvaa asukasta kohden?

Raiskausten osalta kantasuomalaiset tekivät yhden (1) raiskausrikoksen per 10000 suomalaista vuonna 2017. Ruotsalaiset tekevät 8, virolaiset 2 ja venäläiset 3. Somalialaisten lukema oli 12 ja muiden ulkomaalaisten osuus jopa 24.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi epäiltyjen somalialaisten tekemien raiskausten määrä on 1100 % suurempi kuin kantasuomalaisten ja ryhmän ”muut ulkomaalaiset” osuus hurjat 2300 % suurempi. Vastaavasti voi sanoa 12 kertaa tai 24 kertaa suurempi.

Huumausaine- , pahoinpitely- ja varkausrikosten osalta tilanne on aivan yhtä järkyttävä. Ulkomaalaisten osuus huumerikoksissa on suhteellisesti 237 % suurempi, varkauksissa 138 %, ja pahoinpitelyissä 115 % suurempi kuin suomalaisten. Somalia ja ryhmä ”muut” korostuvat voimakkaasti myös näissä tilastoissa.

Lapseen kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö ja muut rikokset ovat ihan yhtä tuomittavia, oli niiden tekijä suomalainen tai ulkomaalainen. Väestöön ja kansallisuuteen suhteutettu osuus kertoo kuitenkin muita suhdelukuja paremmin erot eri kansalaisuuksien välillä.

(Lähde: Rikos- ja pakkokeinotilasto, Rikoksiin syylliseksi epäillyt Suomessa vakituisesti asuvat kansalaisuuden mukaan 2017, osuus 1000 asukasta kohden, Tilastokeskus) 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Nyt tuli kyllä paljon uutta tietoa....HYVÄ!
Kuinkahan tämän kaiken saa käsiteltyä kerralla.

Täytyykin ihan harkita äänestämistä, kun kerrankin joku kertoo jotain uutta jota ei ole vielä kerrottu.

KIITOS!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Eilisen Sannikka & Ukkolan mukaan yli 98 prosenttia Suomessa asuvista irakilaisista ei ole syyllistynyt seksuaalirikoksiin. Heitä kohtaan vihapropagandan levittäminen on äärimmäisen epäoikeudenmukaista.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

So?
Mitä vihapuhetta on mainita tilastotietoja?
Jos tilastot ovat vääriä, voisit korjata niitä demarijargonin sijaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Itse asiassa vuonna 2017 raiskaukseen syyllistyneistä 30 % oli ulkomaan kansalaisia. Lähi-Idästä ja Afrikasta peräisin olevat ovat yliedustettuina seksuaalirikoksista syytetyissä. Alueelta tulleista vain harvaa on kuitenkin epäilty raiskauksesta. Suomessa asuvista irakilaisista viisi tuhannesta oli syytettynä raiskauksesta tai lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuonna 2017. Toisin sanoen 99,5 % irakilaisista ei ole ollut syytettynä näistä teoista. Siksi on väärin ja haitallista hyljeksiä näitä 99,5 % irakilaisista mahdollisina raiskaajina. Yhtä hyvin voisimme sanoa että kaikki miehet ovat potentiaalisia raiskaajia. Teoriassahan näin toki onkin, ja kaikkihan me toki tiedämme, että käytännössä näin ei onneksi ole.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mitä enemmän olen asiaa mielessäni pyöritellyt, sitä enemmän oma kantani on liikkunut siihen suuntaan, että lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja raiskauksen kohdalla lainsäädäntöä tulisi rakentaa niistä periaatteista lähtevänä, että jo seksuaalisesti uhkaavalta vaikuttava tai näyttävä käytös tulisi olla rangaistavaa:

Lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja raiskauksen kohdalla lainsäädäntöä tulisikin kehittää niin, että siinä olisi uusi törkeysluokka asteikon alapäässä eli "lapsen seksuaalinen uhkaaminen ja johdattelu".

Tämä pitäisi toteuttaa samoin periaattein kuten esim. muistisairaan vanhuksen kohdalla, jolloin huoli-ilmoitus tehdään terveydenhuollolle vanhuksen epävarman tilanteen pikaiseksi korjaamiseksi; mutta lapsen kohdalla ns. huoli-ilmoitus tehtäisiin poliisiviranomaiselle (tai nettipoliisille) silloin kun ulkopuolinen henkilö tai taho huomaa, että lapsi on joutunut seksuaalisen uhkan tai johdattelun kohteeksi. Se voi olla koti, naapurit, koulu, urheiluseura, harrastuspiiri, nettiyhteisö tms.

Lapsen kohdalla tällainen huoli-ilmoitus tarkoittaisi sitä, että poliisiviranomainen puuttuisi tällaiseen seksuaaliseen lapseen kohdistuvaan toimintaan, ja antaisi siitä aluksi "rikesakon". Ko. henkilön puhuttelussa annetaan rikesakko ja vakava huomautus, joka kirjattaisiin rikosrekisteriin.

Jos sitten saman tekijän toiminta jatkuisi edelleen ja hän olisi osallisena uudestaan tällaisessa em. huoli-ilmoituksessa, niin silloin hän automaattisesti joutuisi ankarampien rangaistusten piiriin, ja voisi lopulta joutua karkoitetuksi maasta (jos hän on siis ulkomaalaistaustainen) .

Ideana olisi ennalta ehkäisy, nopea reagointi ja henkilön palautus tai karkoittaminen kaikkiin maihin, kun rikos ei ole edennyt lapsenraiskaukseksi.

Kun tällä em. menettelyllä ei kuitenkaan saada pois kaikkia lasten raiskauksia, niitä varten tulisi ottaa käyttöön lasten kohdalla "ylitörkeä" tai "erityisen törkeä" asteikon yläpää ja pitkät vankeusrangaistukset.

Nämä em. lait tulisi laatia ensi tilassa ja säätää kiireellisenä voimaan, tiedustelulakien tapaan. Sote- ja maku-uudistus voi hyvin jäädä äänestettäväksi seuraavalle eduskunnalle - varsinkin kun siinä on edelleen paljon viilattavaa ennen kuin siitä voidaan edes äänestää (vrt. esim. suunnitellut asiakasmaksulait, terveydenhuollon yksityistäminen, EU-notifikaatio, perustuslain 6 §:n yhdenvertaisuus jne. )

Suomen tulee osoittaa vahvaa arvojohtajuutta tässä lapsia koskevassa rikoslainsäädännössä. Uskon, että nykyiset kansainväliset sopimukset ja Suomen oma perustuslakikin sallivat tällaisen lainsäädännön ilman niihin tehtäviä muutoksia.

Nyt on oikea aika kääriä ne kuuluisat hihat!

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268012-la...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Selittäviä tekijöitä on lukuisia muitakin kuin ulkomaalaisuus.

Sukupuoli- ja ikäjakauma, sosiaalinen status, syrjäytyneisyys, eristäytyneisyys yhteiskunnasta, uhrien valmius ilmoittaa rikoksista, mahdollisuus toteuttaa rikoksia (esim. kiinnostus vastakkaisen sukupuolen taholta), stokastiset heilahtelut suhteellisen harvinaisen rikoksen kohdalla, j.n.e.

Nämä kaikki muut selittävät tekijät tulisi poistaa ennen kuin tarkastellaan korrelaatiota pelkästään ulkomaalaisuuden osalta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Ulkomaalaisuus ei ole mikän selittävä tekijä. Ulkomaalaisista vain osa on kunnostautunut mm. raiskausrikoksissa.
Selittelijöitä kyllä riittää.

Käyttäjän JuhaMalmi kuva

Jouni Snellman. Totesit, että 98 % irakilaisista ei ole syyllistynyt seksuaalirikoksiin. Siis 2 % on. Se on 560 kpl, koska irakilaisia on Suomessa 28.000 (v.2017). Samalla kaavalla totean, että suomalaisista 99,9 % ei ole syyllistynyt seksuaalirikoksiin. 0,1 % on, Se on n. 500 kpl. Yhteenvetona voidaan todeta se, jonka kirjoituksessani jo totesin, että ryhmän muut (vataosa irakilaisia) seksuaalirikollisuus on yli 20 kertaa suurempaa kuin kantasuomalaisten. Eli yli 2000 % enemmän suhteessa väestön kansalaisuuteen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja kantasuomalaisten joukossa ovat kaikki eläkeläismummot, lapset sekä imeväiset. Irakilaisten joukossa enimmiltään juurettomat työttömät nuoret miehet. Pitää verrata samanlaiseen otokseen.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#8

Eikös tuossa Irakilaisten määrässä ole myös kaikki Irakilaisset?

Jos puhutaan kaikista, niin silloin lasketaan kaikki.
Se ei ole tilaston vika, jos ikärakenne on erilainen....kaikki on kaikki.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Kaikkien Suomessa oleskelevien irakilaisten sukupuoli-, ikä- ja sosiaalirakenne poikkeaa oleellisesti keskimääräisten kantasuomalaisten vastaavasta ja siksi pelkkää ulkomaalaisuutta tai kansallisuutta ei voi pitää selittävänä tekijänä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #12

Kyllä kyllä.

Mutta emmehän me voi tilastoida niinkään, että otetaan vaan vaikka raiskaajat ja sitten todetaan "näitähän on yhtä paljon" tai toisinpäin...

Jos puhutaan Irakilaista ja suomalaisista niin silloin otetaan kaikki.
Jos puhutaan nuorista miehistä, niin silloin otetaan nuoria miehiä.

Jos ikä/sosiaalirakenne on poikkeava kuten nyt, niin tuo tilastohan kertoo jo vähän siitäkin, vaikkei se ole varsinainen tarkoitus.
Pitäisiköhän asialle tehdä jotain?

Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta mielestäni tuon tilastokorjauksen tekeminen ei ole se juttu, vaan varsinaisen asian korjaus jolloin tuo "tilastoharhakin" korjaantuu.

Toisinsanoen...
Otetaan tänne myös naisia ja lapsia eikä pelkästään nuoria miehiä.

Emmekä me sitäpaitsi tiedä mitkä nuo prosentit olisi jos tilastoitaisiin suomalaisista pelkästään iän mukaan.

Menee jo vähän liian pitkälle jos vielä tarkennetaan sosiaalisen aseman mukaan.
Silloin voitaisi jo ottaa kriteeriksi pelkät raiskaajat tai ainakin pitäisi alkaa miettiä myös, miksi saman ikäiset ovat erilaisissa sosiaalisissa asemissa.

Periaatteessa nyt juuri puhut siitä miksi ei kannata liikaa luottaa tilastoihin.
Tehdään oikeanlaisia otantoja, niin saadaan oikeanlaisia tilastoja....tarvittaessa jokaiseen suuntaan oikeanlaisia.

Petri Lavonen

Suomalaiset juurettomat työttömät nuoret miehet vs samanikäiset irakilaiset miehet? Tai suomalaisten juurettomien miesten väkivaltatilastot Irakissa? tai suomalaisten tyttölasten häpeätilastot ilmoittamatta jättämiseen jouduttuaan uhriksi tai yleensäkin huijatuksi. Kuinka moni vaikenee jos vanhemmat saa tietää asiasta?

Matti Simonaho

Usein mikä jossain päin maailmaa on normaalia, on meidän tunnusmerkistön mukaan fasismia, rasismia, terroria, terrorismia, y m rikollista. Monet sekoittavat sellaisen käyttäytymisen kulttuuriin - jota se ei ole.

Pariisin rauhansopimuksen 1947, Rauha Suomen kanssa, Osa II, Luku II, 6, 7, ja 8 artiklan mukaan, sellaisen tulemisen maan rajojen sisäpuolelle Suomi saa estää.

http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=etusivu ja linkeistä oikealla Pariisin rauhansopimus 1947

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Se, mitä me voisimme ihan ensimmäiseksi, nopeasti ja halvalla luoda, olisi ns. huoli-ilmoitusjärjestelmä lasten seksuaalisen ahdistelun nopeaksi kaitsemiseksi. Siihen olisi myös helppo lisätä rikesakkojärjestelmä ja poliisin puhuttelu ja rikosrekisterimerkintä.

Uskon, että tällä olisi merkitystä erityisesti nuorten miesten kohdalla, jos he ajattelevat saavansa joskus töitä Suomesta. Koskee kantasuomalaisia yhtä lailla kuin ulkomaalaistaustaisiakin. Kyllä aika monessa työpaikassa tehdään nykyään turvallisuusselvitys rekrytoinnin yhteydessä.

Tällainen merkintä ei varmasti edesauta työn saannissa...

Toimituksen poiminnat