JuhaMalmi

Pääkaupunkiseutu ajaa omaa etuaan Suomen kustannuksella

  • Pääkaupunkiseutu ajaa omaa etuaan Suomen kustannuksella

Pääkaupunkiseutu on Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen. Uudenmaan muut 22 kuntaa eivät kuulu pääkaupunkiseutuun, eikä niitä myöskään oltu kutsuttu pääkaupunkiseudun valtuutettujen SOTE-tilaisuuteen Vantaalle 15.5.2018. Mitään he eivät menettäneet, tilaisuus oli täysi farssi.

Siellä voimiaan pullistelivat ainoastaan isot ja mahtavat kunnat, jotka ajavat omia etujaan, mutta tietysti koko Uudenmaan kuntien numeroilla. Kokeneet poliiitikot toistivat, että alueen väestö on 1,6 miljoonaa ja merkitys kansantaloudelle 1/3. Eihän se näin ole. 22 muuta Uudenmaan kuntaa lisättiin lukuihin.

Aivan käsittämätöntä on se, että pääkaupunkiseudun valtuutettujen enemmistö kokoomusta myöten, on luopumassa markkinataloudesta. Se ei heidän mielestään toimi Sote-uudistuksessa, vaikka on täysin varmaa, että terveysasemien jonot poistuisivat.

Lääkärin vastaanotolle pääsisi ilman jonoja ja jopa saman päivän aikana myös pienituloiset, työttämät, opiskelijat ja eläkeläiset, kun se tähän asti on ollut mahdollista vain rikkaille ja hyvinvoiville kuntalaisille työterveyshuollon tai yksityisen toimijan kautta. Samalla säästettäisiin veronmaksajien rahoja jopa 30 € per käynti.

Käynti julkisen puolen lääkärillä maksaa veronmaksajille virkamiesten laskelmien mukaan 69 €, mutta yksityisellä käynti vain 39 €. Tätä kautta yhteiskunta säästäisi jopa 300 miljoonaa euroa eli 10 % Sote-uudistuksen säästötavoitteista 10 vuodessa.

Tämän vihervasemmiston ja erityisesti demarien Antti Lindtmanin järjestämän tilaisuuden päätarkoitus ei ollut parantaa kuntalaisten terveydenhoitoa, vaan sen tarkoitus oli kaataa hallitus. Yritys oli täysin epätoivoinen. Ei edes sitä ole politiikassa näemmä opittu, että valtuustot eivät päätä eduskunnan ja hallituksen vastuulla olevista ratkaisuista. 

Sekin on todettava, että ei nämä hyvin toimeentulevat valtuutetut ja kansanedustajat juuri käytä julkista terveydenhuoltoa. Eivät he tiedä miltä tuntuu roikkua julkisen terveydenhuollon jonoissa viikkoja. Oli sitten kyse yleislääkärin vastaanotosta tai päihde/mielenterveydenongelmista tai muusta.

Lopuksi totean sen, että kyllä pääkaupunkiseutu pärjää. Sitähän on kaikilla numeroilla todisteltu miten mahtavia täällä ollaan. Pääkaupunkiseutu ei kuitenkaan ole koko Suomi. Sote-ratkaisussa hallitus on pyrkinyt huomioimaan koko Suomen, kaikki suomalaiset ja heidän perusturvallisuutensa.

Sitten maakuntahallinnosta ja maakuntavaltuustosta.

Tulevassa Uudenmaan maakuntavaltuustossa Helsingillä on noin 2/3 valtuutetuista. Määräenemmistö.  Uudenmaan 26 kunnasta jopa 18 jää täysin ilman omaa edustajaa toimielimessä, joka päättää myös yksittäisten kuntien palveluverkostoista ja terveysasemista. Keneltä leikataan, keneltä ei?

Vantaan Siniset esittävät, että Uudenmaan jokainen kunta saa edustajan maakuntavaltuustoon, muuten demokratia jää Helsingin haltuun. Tämän päivän tilaisuus osoitti sen, että Helsinki haluaa tulla koko Uudenmaan diktaattoriksi, ei demokratian vaalijaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Käynti julkisen puolen lääkärillä maksaa veronmaksajille virkamiesten laskelmien mukaan 69 €, mutta yksityisellä käynti vain 39 €. Tätä kautta yhteiskunta säästäisi jopa 300 miljoonaa euroa eli 10 % Sote-uudistuksen säästötavoitteista 10 vuodessa."

Onko sinulla tuohon linkkiä? Se kuulostaa nimittäin siltä, että asia on syytä tarkistaa. Ymmärtäisin kyllä, että nykysysteemissä yksityisellä käynti säästää tuon verran veronmaksajien rahoja, koska Kela korvaa vain osan yksityisen palvelun tuottajan kustannuksista. Mutta siinä vaiheessa, kun valtio vastaisi siitä "kokonaan", niin tilanne kyllä muuttuu.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kovin harva enää väittää, että soteuudistus toteutettuna nyt esitetyllä tavalla toisi säästöä verrattuna nykytilanteeseen. Väite on muuttunut muotoon "hillitsee kustannusten kasvua" ja jos sotea ei toteuteta, kustannukset kohoaisivat vielä enemmän.

Ylipäätään olisi erityisesti pienten kuntien etu että sote kaatuisi. Kunnilta lähtisi 50-60 prosenttia verotuloista vanhojen velkojen jäädessä ennalleen ja palvelut karkaisivat yhä kauemmaksi. Pikkukunnissa väestöpyramidi ja huoltosuhde on usein vielä enemmän poskellaan kuin maassa keskimäärin ja palveluiden poistuminen merkitsisi monelle kunnalle lopullista niittiä houkuttelevuuden suhteen.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Meillä täällä Suomessa on yksi on mielestäni yksi merkittävä ongelma. Asioita ei yleensä voida kokeilla. Mutta eikös tätä soten valinnanvapautta ole joissakin kunnissa kokeiltu - mitkä ovatkaan tulokset?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#3.

Tuo on hyvä pointti. Pilotoinnin luvut olisi hyvä saada näkyviin, samoin kuntalaisten kokemukset.

Käyttäjän JukkaKilpi kuva
Jukka Kilpi

Kokeiltu on, ja hyvin tuloksin. Siitä tarkemmin eilisessä blogissani http://jukkakilpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255305-...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Näiden uuden sote ja maakuntamallin vastustajien joukko harvenee vaikuttaisiko se kun katsoo OECD tilastoa siellä Finland/Suomi on julkisten menojen pylväsbiagramin kärjessä.
Maan hallituksen toimet lainsäädännöllä vaikuttaa kansalaisten verorasituksen hillitsemiseksi on kiitettävä toimenpide.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Suomi on Euroopan kustannustehokkain maa sairaanhoitokustannuksissa. Mutta ei se riitä, veroasitusta on hillittävä.

Mitä ihmeen verorasitusta?

Liki 60 vuoden ura työntekijänä ja yrittäjänä on tehnyt minusta realistin. Verot eivät ole ongelma, vaan se miten saa riittävästi tuloja voidakseen maksaa ne verotkin. Erityisesti tämä koskee yrityselämää.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Vantaalaiselta Juha Malmilta erinomainen kirjoitus pääkaupunkiseudun kaupunkien omia etuja ajavien päättäjien järjestämästä sotea vastustavasta farssiksi osoittautuneesta kapinakokouksesta.

Erityisesti Antti Lindmanin esiintyminen MTV:n kymppiuutisissa oli todella törkeää ja populistista. Kyllä hänenkin pitäisi ymmärtää, että pääministerille on turha esittää sote-uudistuvalmistelun keskeyttämistä. Lindman muistaa varmasti, kuinka monta kertaa sotea on jo yritetty, mitä se on maksanut, ja nyt hän haluaa saman vatuloinnin jatkuvan.

Käsittääkseni pääkaupunkiseudun kaupungeilla ei ole minkäänlaista mandaattia esittää vaatimuksia eduskunnan päätettävänä olevan sote-uudistuksen suhteen. Vastustavan mielipiteen voi tietenkin esittää ja se on sitten siinä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos mulla olisi se kristallipallo, oli Esko Almgrenilla tapana sanoa, kun hän oli viimeistä valtuustokauttaan politiikassa mukana Kotkan valtuustossa ja minä ensimmäistä.

Esko Almgren on ollut pitkän linjan konkari kotkalaisessa paikallispolitiikassa kuin myös valtakunnanpolitiikassakin. Olisi tietääkseni ollut myös joskus ministerinä, vaikken sitä tietoa löytänyt. Yritin soittaa Eskolle ja varmistaa asian, mutten saanut nyt häntä kiinni.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Esko_Almgren

https://kuntalehti.fi/uutiset/paatoksenteko/52-vuo...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Uskonpa eduskunnan nettisivulla olevan oikeanlaista tietoa ja tuon mukaan ei ole ollut ministerinä.

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/Sivut/...

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Kenen etua niiden sitten pitäisi ajaa? Keminmaan Kepulaisten?

Tottakai pääkaupunkiseudun poliitikot ajaa alueensa etua, se on heidän tehtävänsä. Turun seudun väki vastustaa sotea, koska se on heidän etunsa. Keminmaan Kepu sitten tukee sotea, koska siitä on etua puolueelle. Maalle tai Keminmaalaisille sotesta ei ole etua, todennäköisstihän se vain heikentäisi palveluita.

Sote täyttää kaksi funktiota. Kokoomusta tukevat terveysfirmat saavat yhteiskunnalta rahastukseen sopiva bisnestä ja Kepulaiset sementoitua valtansa korpimailla. Maan tai sen kansalaisten edun kanssa operaatio on koko ajan ollut täydessä ristiriidassa.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Turpeinen, kuinka paljon terveysfirmat saavat tukea yhteiskunnalta nyt? Tiedät varmaankin oikean vastauksen, joten kertoisitko tietämättömälle, joka joutuu sitä vain arvailemaan.

Toinen kysymys, miten kepulaiset pystyvät sementoimaan valtansa korpimailla. Millä konsteilla korpimaiden kepulaiset saavat enemmistöt maakuntavaltuustoihin. Kerro sekin.9

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sosiaalidemokraattit ja Juhana Turpeinen taasen ajaa sosialisoimis lähtökohdasta taantumuksellisen kuntamonopolin säilyttämistä kansalaisten terveyden hoidossa.
Helsingissa kaupungin kotihoidossa oleva saa maata kuolleena kotonaan viikko sotalla ja terveyskeskuslääkäri hoita vain yhtä vaivaa kerrallaan eikä katso kokonaisuutta.
Nyt oppositio hilluu sosiali ja terveysvaliokunnan hallituksen edustajien linjauksesta käsitellä vain sille kuuluvat asiat. Tämä osoittaa erinomaista ryhdikkyyttä hallituksen edustajilta.

Vesa Kaitera

Seppo Simonen kirjoitti: "Nyt oppositio hilluu sosiali ja terveysvaliokunnan hallituksen edustajien linjauksesta käsitellä vain sille kuuluvat asiat. Tämä osoittaa erinomaista ryhdikkyyttä hallituksen edustajilta."

Kieltämättä tuo oli ryhdikäs päätös, mutta sitä selittää ainakin osittain se, että opposition halukkuus tehdä suunnilleen mitä hyvänsä saadakseen SoTe-paketti kaadetuksi, on ollut pitkään julkisessa tiedossa. Systemaatisen jarrutuksen keskiössä ovat olleet valiokunnat, erityisesti sosiaali- ja terveysvaliokunta. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että sekä SoTe-paketti että maakuntamalli menisivät lopulta läpi vielä ennen eduskunnan kesätaukoa. Näin maakuntavaalit voitaisiin järjestää alkuperäisen aikataulun mukaisesti lokakuun lopulla.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Hallitus ajaa omaa etuaan Suomen kustannuksella.

Toimituksen poiminnat