JuhaMalmi

Päiväkotien ryhmäkokojen pienentäminen olisi ollut järkevin päätös

  • Päiväkotien ryhmäkokojen pienentäminen olisi ollut järkevin päätös

Vantaalla luovutaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta 20 tuntiin niiden perheiden osalta. Se on koskenut niitä perheitä, joissa toinen tai molemmat vanhemmista ovat kotona. 


Sirkka-Liisa Kähärä (SDP) riemuitsi asiasta mielipidekirjoituksessa (VS 1.11.2017).


Tämä oli tosiaan varhaiskasvatuksen kaikkivoipaisuuteen ideologisesti uskovien voitto. Asiantuntijoiden ja tutkimusten mukaan alle 3-vuotiaan paikka on kotona.


Tosiasiassa tämä ”voitto” koskee vain muutamia perheitä, koska 94 % perheistä, jotka ovat hakeneet muutosta rajoitettuun päivähoito-oikeuteen, ovat sen saaneet. 1.8.2016-31.8.2017 muutosta haki 794 perhettä ja sen sai 742 perhettä. 


Vuonna 2016  meidän valtuutettujen tuli valita joko ryhmäkokojen suurentaminen tai subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen taloustilanteesta johtuen. Moni valitsi ryhmäkokojen säilyttämisen. Myös minä.


Kaikkein tärkeintä varhaiskasvatuksessa ovat pienet ryhmäkoot. Se, että jokainen lapsi saa riittävästi huomiota ja opetusta. Se, että päiväkodin ammattihenkilöillä on aikaa hoitaa tehtävänsä oman ammattietiikkansa mukaisesti.


Todellinen ongelma on se, että kun yhden lastentarhaopettajan vastuulla voi olla maksimissaan 4 lasta alle 3-vuotiaiden osalta ja 7 lasta yli 3-vuotiaiden osalta, niin osapäivähoidossa olevien lasten osalta tätä pääsääntöä kierretään.


Osapäivähoidossa suhdeluku voi pahimmillaan olla jopa 1/13. Siis 13 lasta yhden kasvattajan harteilla. Olisin toivonut, että määrärahoja olisi käytetty tämän epäkohdan poistamiseen Sinisten ehdottamalla tavalla.


Nyt panostetaan 1.000.000 euroa 52 perheen subjektiivisen päivähoito-oikeuden toteuttamiseen eli lähes 20.000 euroa per perhe, kun osapäivähoidossa on lähes 1400 lasta ja ryhmäkokojen laskeminen suhdelukuun 1/7 myös heidän osaltaan olisi maksanut alle 1500 euroa per perhe.


Vantaan olisi ollut järkevintä panostaa siihen, että missään tilanteessa kasvattajalla ei voi olla vastuullaan yli seitsemää lasta.
 

Tämä mielipidekirjoitus on alunperin julkaistu Vantaan Sanomissa 8.11.2017

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat