JuhaMalmi

Omaishoitajat tuovat 40 miljoonan euron säästöt Vantaalle!

Vantaan omaishoitajat säästävät 40 miljoonaa euroa veronmaksajien rahoja vuodessa. Jos heitä ei olisi, niin veroprosentti pitäisi nostaa nykyiseltä tasolta 19 tasolle 20 %. Mikään muu ihmisryhmä ei tuo Vantaalle tällaisia säästöjä.

Omaishoitajien työmäärä on suurempi kuin koko Vantaan terveysalan hoitohenkilökunnan tekemä työ. Väestön ikääntymisen johdosta omaishoitajia tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa yhä enemmän, jos aiomme säilyttää taloutemme tasapainon.

75 vuotta täyttäneiden määrän ennustetaan kasvavan vuoteen 2020 mennessä jopa 15 000 henkeen nykyisestä 11 000 hengestä. Kuntaliitto suosittaa, että omaishoidontuen piirissä olisi 6−7 prosenttia yli 75-vuotiaista. Vantaalla lukema on häpeällinen 3,7 %.

Mutta mikä on omaishoitajien tilanne Vantaalla?

Heikko. Heitä on kuritettu viime vuosina moneen kertaan. Omaishoidontuen saannin kriteereitä on tiukennettu eli hoidettavan täytyy olla entistä sairaampi, jotta omaishoitaja saa tukea. Omaishoitajat uupuvat. Minimaaliseen taloudelliseen tukeen ei ole tullut mitään parannusta.

Sain valtuustoaloitteellani sopimusomaishoitajille ilmaisen pääsyn uimahalleihin ja kuntosaleille. Väänsin asiaa virkamiesten kanssa yli 2 vuotta. Nyt siitä on tullut pysyvä käytäntö Vantaalla. Työ omaishoitajien aseman parantamiseksi  jatkuu. Seuraavaksi ajamme läpi 50 euron tasokorotuksen omaishoidontukeen.

Omaishoito on yhteiskunnalle ylivoimaisesti edullisin hoitomuoto ja mahdollistaa sairaalle perheenjäsenelle ihmisarvoisen ja turvallisen elämän omassa kodissaan. Vantaan päättäjien tulee ymmärtää, että turvaamalla omaishoitajaresurssit vähennetään myös tarvetta kalliiseen laitos- ja palveluhoitoon.

Juha Malmi

kaupunginvaltuutettu PS, Vantaa

sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

varakansanedustaja, Uusimaa

 

PS.Kirjoituksen on julkaissut alunperin Vantaan Sanomat 1.4.2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat