JuhaMalmi

Maakuntavaltuuston paikka jokaisen kunnan edustajalle

  • Maakuntavaltuuston paikka jokaisen kunnan edustajalle

Lauri Tarasti Helsinki-Uusimaa maakuntavaalipiirimalli ei ole toteutuskelpoinen (HS 13.3). Mikäli alue olisi yksi yhteinen vaalipiiri, niin Helsinki saisi paikoista 63,6 % eli lähes määräenemmistön valtuustoon.  Maakuntavaltuuston kokoa ei ole päätetty, mutta jos se olisi 99-paikkainen, niin Helsinki saisi 63 paikkaa, Espoo saisi 19 ja Vantaa 11 paikkaa. Muille kunnille jäisi ainoastaan 6 paikkaa.

Kuntavaalituloksen 2012 pohjalta laskemani ja vertailulukuihin perustuva tulos Helsinki-Uusimaa mallissa olisi todellinen lottovoitto Helsingille. On selvää, että tällainen esitys ei tule menemään Uudenmaan kunnissa läpi.  Sen sijaan yhtenä vaihtoehtona on esitetty Uudenmaan maakunnan jakoa kolmeen vaalipiiriin, jossa olisi asukaslukumäärään perustuvat kiintiöt. Tämä on erittäin kannatettava malli.

Tässä mallissa Helsinki, Läntinen-Uusimaa ja Itäinen Uusimaa muodostaisivat omat vaalipiirit. Mikäli valtuuston koko olisi tuo 99, niin Helsinki saisi 39 paikkaa, Länsi-Uusimaa 27 ja Itäinen Uusimaa 33 paikkaa. Näin pienempien kuntien asema olisi paremmin ja oikeudenmukaisemmin turvattu.

Puolueittain Kokoomus saisi eniten paikkoja eli 29, Sdp 20, Vihreät 16, Perussuomalaiset 12, Rkp 9, Vasemmistoliitto 6, Keskusta 5 ja Kristilliset 2 maakuntavaltuutettua. Kunnista eniten paikkoja saisi siis Helsinki 39 paikkaa, Espoo 24, Vantaa 21 ja muut kunnan yhteensä 15 valtuutettua.

Mielestäni vaalimallin tulisi olla sellainen, että siinä turvattaisiin myös pienten kuntien edustus maakuntavaltuustoon niin, että kaikki kunnat saisivat ainakin yhden paikan valtuustoon.

Nämä esittämäni laskelmat perustuvat kuntavaalitulokseen 2012. Sen jälkeen on tapahtunut paljon muutoksia puolueiden kannatuksessa ja jonkinlaista liikehdintää voi tietysti tapahtua kuntien äänestäjien osalta, mutta todennäköisesti valtaosa äänestää oman kuntansa ehdokkaita. Uudenmaan maakuntavaltuuston  on tarkoitus aloittaa toimintansa 2019.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat