JuhaMalmi

Harmaan talouden tuloksellista torjuntaa on lisättävä

  • Harmaan talouden tuloksellista torjuntaa on lisättävä

Miksi valtio on vähentämässä tuloksellista harmaan talouden torjuntaa?

Harmaasta taloudesta johtuvat veromenetykset ovat arviolta 4000 miljoonaa euroa. Tämä veromenetys on lähes vuoden 2016 arvioitujen ansiotulojen verokertymän suuruinen. Siis mikäli harmaa talous saataisiin täysin poistettua, niin sillä rahalla ansioverotuloprosentti voitaisiin laskea kaikkien työntekijöiden osalta nollaan.

Näin ei tietysti tehtäisi, vaan raha käytettäisiin kestävyysvajeen ratkaisuun ja lainojen lyhennyksiin.  Ja toki on selvää, että harmaata taloutta ei voida kokonaan poistaa. Se ei kuitenkaan ole ymmärrettävää, että harmaan talouden torjunnan määrärahoja leikataan tilanteessa, jossa torjuntaan investoitujen rahojen tuotto on 83 %.

Talousrikostarkastajan vuosimenot ovat 60.000 euroa, mutta valtio saa työn tuloksena palautettua keskimäärin 110.000 verotuloja. Minkä yrityksen puhdas voitto sijoitetulle pääomalle on 83 %?

Valtio on vähentämässä talousrikostarkastajien määrää jopa 20 %. Aivan järjetöntä touhua.

Jos valtio ei halua panostaa harmaan talouden torjuntaan sen tuloksellisuudesta huolimatta, niin annetaan se tehtävä yrityksille.  Suomessa on useita perintätoimintaan erikoistuneita yrityksiä, jotka ottaisivat varmaan mielellään haasteen vastaan. He voisivat myös palkata valtion talousrikostutkijoita, joita ollaan nyt siirtämässä muihin tehtäviin. Meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa leikata harmaan talouden torjunnasta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Harmaa talous tuntuu olevan istuvan hallituksen erityissuosiossa kuten armahduslaki, talousrikostutkijoiden vähentäminen ja hallintareksistereiden väsääminen osoittaa. Mikä tahansa kolmesta hallituspuolueesta pystyisi estämään tuon, mutta halua tuohon ei näytä löytyvän. Toivon, että viet puolueesi sisällä esittämääsi viestiä eteenpäin mahdollisimman painokkaasti.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Armahduslakia ryhdyttiin valmistelemaan edellisellä hallituskaudella. OM:ssä ei vain ollut resursseja lain valmistelulle ja Rinteen esitys jäi tekemättä. En muista oliko vihreät jo siinä kohtaa sotkeneet hallitusvastuusta housunsa ja luikkineet hallitusvastuusta.

Kun viime hallituskaudella hallitus käynnisti harmaantalouden torjuntaohjelma, käynnisti se samalla mittavat säästöt poliisitoimessa, minkä paikkaamiseen tosiasiassa ohjelmaan korvamerkittyjä rahoja meni. VTV:n tarkastuskertomuksessa poliisipäälliköt pitivät sinällään ohjelmaa hyvänä, mutta pitivät ristiriitaisena sitä, että panostukset harmaantalouden torjuntaan oli pois kenttä- ja hälytystyöstä. Nyt hallitus antaa lisäpanostusta sisäiseen turvallisuuteen 50 milj, josta 20 milj poliisille. Poliisille tosin jätetään autonomia päättää resursseistaan.

Hallintarekisteristä saatiin tänään VM:n virkamiesten suulla kuulla, että tälläkin hetkellä hallintarekisteriin voi jo tällä hetkellä piilottaa omaisuutensa, jos niin haluaa. Oppositiossa ei vissiin ole mietitty, että miksi VM ajaa hallintarekisteriä? Voisiko syy olla siinä, että vaikka hallintarekisteri helpottaa omaisuuden piilottamista ja sitä myötä altistaa harmaalle taloudelle, niin hallintarekisterin kautta tulevat taloudelliset hyödyt nähdään haittoja suurempana?

Mutta se mikä hallituksessa pahiten ontuu, on tiedottaminen. Juuri nyt on helppoa olla oppositiossa,

Pekka Heliste

Kysessähän on hallitusohjelmassa hyväksytty leikkaus

On lähinnä säälittävää populismia vastustaa sitä kun nimi on paperissa ja puheenjohtaja vakuuttaa, että ohjelmaa tuetaan varauksetta

Ja kun Lindström on valmistelamassa suurrikollisten armahduslakia, samalla kun nakkivarkaiden rangaistuksia tuplataan.Mikä vielä täydentää harmaan talouden tuhoa

Ja kun tähän lisätään veronkiertomahdollisuuksien helpottaminen hallaintarekistertillä

Malmin ulostulo on lähinnä oksettavaa kaksinaamaisuutta ja todistaa persujen olevan seteliselkärankaisten ydinjoukkoa

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mistä tuon vuoden 2016 arvion ansiotuloverojen kertymästä repäisit?

https://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Tilastoja_ja_tutkimuksia/Verotulojen_kehitys/Verotulojen_kehitys_vuonna_2013(31398)

Linkin takaa löytyy diagrammi, jonka mukaan vuonna 2013 oli ennakonpidätykset palkoista 20,6 miljardia. Yhteisöveropuolella kertymä oli 4,8 miljardia.

Ja muutenkin vieroksun tällaista Elon laskuoppia, vaikka perusteesi oikaistaisiinkin. Suuryhtiöt voivat toimia Suomessa ja työllistää suomalaisia niin kauan kuin ne ovat tyytyväisiä kohteluunsa. Jos verosuunnittelulla voidaan siirtää osa veronmaksusta vaikkapa Hollantiin, niin se "menetys" valtiolle voi hyvinkin olla pienempi kuin yhtiön työllistävien henkilöiden saattaminen sosiaalituen piiriin. Vastaavasti pizzerioiden ja kebabkioskien konkurssiin ajaminen laittasi niiden pitäjät työkkärin tai sosssun luukulle.

Ei ihminen eikä yrityskään ole olemassa verojen maksua varten. Ovatko persutkin sosialisteja?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suuryhtiöt voivat toimia Suomessa ja työllistää suomalaisia niin kauan kuin ne ovat tyytyväisiä kohteluunsa."

Minne Attendon kaltaiset ylikansalliset terveys ja hoivayhtiöt siirtäisivät verovapaan toimintansa jos Suomessa näitä alettaisiin verottamaan kuten suomalaisia yhtiöitä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No, toki ne suivaantuessaan voisivat poistua pikkuriikkisen Suomen mitättömiltä markkinoilta jättäen jälkeensä suomalaisittain laskien eräänlaisen työttömien armeijan.

Mutta ainahan kommenttisi mukaisesti tarkoitushakuisia poikkeuksia kokonaisuuteen nähden löytyy, jos on tarpeeksi pahaa tahtoa ...

Pekka Heliste

Kilpailijat ottaisivat markkinan välittömäati haltuunsa ja palkkaisivat tuon vaputeen ammttilaisjoukon

Markkinataloudessa aukot täyttyvät aina

Käyttäjän MattiParkkinen kuva
Matti Parkkinen

Harmaan talouden ja veronkierron onnistunut torjuminen veisi pohjan Suomen talouden kurjistamiselta. Odotettavissa olevalta konkurssiaallolta ja omaisuuden uusjaolta katkeaisivat siivet.

Toimituksen poiminnat