JuhaMalmi

Vanhusten ja vammaisten edustajat mukaan päätöksentekoon!

  • Vanhusten ja vammaisten edustajat mukaan päätöksentekoon!

Vanhus- ja vammaispalvelujen kehittäminen on murrostilassa. Voimakkaan ikääntymisen myötä vanhusten määrä on huimassa kasvussa. Vantaalla yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa seuraavan viiden vuoden aikana 16,0 %, yli 75-vuotiaiden määrä 26,7 % ja yli 85-vuotiaiden määrä 43,3 %. Palvelujen kysyntä kasvaa samassa tahdissa ja kunnat etsivät epätoivoisesti keinoja vastata tähän kysyntään.

Tällaisessa tilanteessa on erittäin tärkeää ottaa vanhukset ja vammaiset mukaan päätöksentekoon miettimään niitä keinoja, joilla tästä tilanteesta selvitään. Heillä on varmasti sellaista tietotaitoa, jota tarvitaan lautakunnan ja valtuuston tasolla asioista päätettäessä. Vanhus- ja vammaisneuvoston edustajille voitaisiin myöntää puhe- ja läsnäolo-oikeus kaupunginvaltuuston varsinaisiin kokouksiin silloin, kun käsittelyssä on heitä koskevia asioita.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksiin heille tulisi ehdottomasti myöntää pysyvä puhe- ja läsnäolo-oikeus, koska siellä näitä asioita käsitellään säännöllisesti.  Ainoa näkyvyys vanhus- ja vammaisneuvoston jäsenillä on tähän mennessä ollut heidän tekemät lausunnot. Lautakunnan kokouksissa ne laitetaan esityslistan liitteeksi, mutta valitettavasti niitä ei ole käsitelty kokouksissa kertaakaan tämän 7 vuoden aikana, jonka olen ollut lautakunnan jäsenenä.

Nuorison edustajilla on puhe- ja läsnäolo-oikeus jo valtuustossa ja useissa lautakunnissa, joten yhdenvertaisuuden nimissäkin yllä mainituilla ihmisryhmillä tulisi se myös olla.

On oikeus ja kohtuus, että näiden ryhmien edustajat voivat olla paikalla kokouksissa ja ilmaista näkemyksensä päätettävistä asioista ja toisaalta saada tietoa päätösten perusteista. Henkilövalinnoista päättäisi Vantaan vanhus- ja vammaisneuvosto, joista valittaisiin molemmista yksi varsinainen edustaja ja hänelle varahenkilö sekä kaupunginvaltuuston kokouksiin että sosiaali- ja terveyslautakuntaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Mitä jos nostettaisiin eläkkeitä, jotta vammaiset ja vanhukset voisivat ostaa palveluja vapailta markkinoilta, tai yhteiskunnalta kilpailukykyisesti (jota epäilen).

Eläkkeiden nosto esim. 10% kuroisi vähän umpeen "tilapäistä" indeksileikkausta, mutta kaikki raha jäisi Suomeen kohentamaan työllisyyttä.

Puolue joka uskoo "harmaiden panttereiden" äänestysintoon saavuttaa lähes miljoona äänestäjää viestillään.

Pekka Pylkkönen

Nyt eläkkeitä saavat "unohtivat" maksaa riittävästi eläkemaksuja edes nykyisiin eläkkeisiin. Nyt sitten työväki kiittää huikeista 25% eläkemaksuista vielä sellaisella eläkeiällä joita etenkään duunarimiehet eivät tule ikinä näkemään.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Vammaispalvelulaki on velvoittavampi ja palvelut kattavampia jos vaikka verrataan mielenterveyspalveluihin tai päihdepalvelulakiin (naurettava paperi, millä ei mitään merkitystä). Usein esim. mielenterveyspotilaalle on edullista, että hänellä dignosoidaan jonkinasteinen kehitysvamma, niin hän saa paremmat palvelut vammaispuolelta.
Vanhuksia en päästäisi päättämään enää mistään (suuret ikäluokat)... muilla menee paljon heikommin keskimäärin.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Kotimarkkinat tarvitsevat lisää pelinappuloita, jotta saisimme työllisyyttä nostettua.

Koska työeläkerahastoihin käsiksi pääseminen on jokaisen poliitikon märkä uni, niin miksemme ottaisi niitä "laillisesti" pyörittämään Suomen taloutta nostamalla eläkkeitä esim 10 %.

Tämä raha jäisi varmasti kotimarkkinoille, koska suurilla ikäluokilla on tarve ostaa ruokaa, asuntopalveluita, välttämättömiä terveyspalveluita, lääkkeitä, kuntoutusta jne.( joita ei tarvitsisi niin paljon kustantaa sossu rahoista, joita tuskin edes saa luukulta.)
Leikattu indeksi " väliaikainen " puree yhä useamman eläkkeisiin.

Palveluyhteiskunnaksihan tätä mainostetaan, miksi sitten emme panisi palveluyrityksiä työllistämään ja laittaa raha kiertämään niiden kautta, jotka sen ovat aikanaan säästäneet eläkettään varten.

Toimituksen poiminnat